DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  21 22 23 [24] 25 26 27  naprej »  zadnja »
Natisni

Tudi Puch na Brione

Tudi Puch na Brione
Vsakoletni največja prireditev na Hrvaškem je tokrat imela poseben pomen. Člani društva in premnogi udeleženci iz različnih držav smo morali prevoziti zahtevno progo med Zabokom in Brioni.

Ljutomerski Puhovci smo se odpravili na pot s petimi vozili. Velik izziv nam je bil da tudi to pot prevozi Puhovo vozilo. Franc Makoter se je peljal z Tomos Puhom 175 ccm letnika 1969, Janko Kaučič pa Tomos Puhom 250. Velik zmagovalec je bil motor Franca Makoterja kateri je za sabo puščal močan oblak dima kar je znak da je mešanica ta prva. Janko pa je pred koncem pristal na prikolici, ugotovitev zakaj je pošla sapa je toliko kot udeležencev. Ne glede na težave je sta bila v središču pozornosti Janko in njegov motor,izrečenih je bilo veliko šal in malo je manjkalo da bi ga lahko razprodal po delih. Franc je premagal tudi pot nazaj do Ljutomera.

Odpraviti se na tako zahtevna srečanja je velik izziv še posebno so takšne relacije nerazumljive večini ljubiteljev starih motorjev. Marsikateri niti ne pomisli da bi se odpravil na pot s svojim motorjem,vedno se najde izgovor. Razdalja 45o km v eno smer je kar zahtevna,a je potem potrebno še to razdaljo prevoziti ob povratku. Drži da sodeluje na teh srečanjih več motorjem izdelanih v sedemdesetih letih. Pokazalo se je da so BMW ji zdržljivi,a so med njimi tudi starčki s katerimi pridejo nekateri vozniki. Večina motorjev vedno pride na cilj,redki so kakšen del poti na prikolici. Postanek je priložnost da se po rokah zavrtijo ključi in orodja kar je znak da bo naslednji del etape vozilo spet na asfaltu. Ti hitri posegi pa so vedno deležni velike pozornosti,še več nasvetov najbolj pa si dajo duška tisti ki iščejo priložnost za veliko dobre volje. Okvare so pač sestavni del zahtevnih voženj a so ob tem dober izgovor za navezavo dobrih prijateljskih druženj. Pomeni da ne bo nobeno vozilo ali voznik ostal osamljen. Takšni odnosi so zagotovilo da se srečamo na naslednjem izzivu katerega težko pričakujemo že ob slovesu.
 
Organizacija je vredna pohvale. Časovni razporedi so narejeni natančno,postanki potekajo po programu. Na nekaterih delih je spremstvo policije,glavi pa so redarji ki temeljito zapirajo kritične točke. Zanimivo je pogledati tudi druge udeležence v prometu saj to našo nevsakdanjo vožnjo in oviro sprejmejo z nasmehom in toplim pozdravom. Oldtimer Club Zabok je društvo katero ima izkušnje osemnajst let  dela je prineslo veliko znanja,pomemben pa je vsakoletni izziv. Tokrat je bil vodja Janko Rukljač kateri je izpeljal srečanje izredno in si prislužil pohvalo vse udeležencev.

Noč v Barbarigi je bila za večino prekratka,zjutraj pa smo se odpeljali do Fažane kjer smo vozila parkirali in se z ladjo odpeljali na Brione. Brioni in povezava s Titom je nam starejši generaciji še posebno pri srcu. Nekako smo čutili da imamo možnost stopati po poti katera je bila vsakdanja za voditelja,katerega so obiskali državniki iz šestdesetih držav sveta. Tito je za nekatere velik politik,bili pa so tudi takšni ki so jim  njegove odločitve povzročale težave. Zanimivo je bilo poslušati nekatere ki so mu pripisovali stvari ki so daleč od normalnega. Otoki Brioni imajo zanimivo zgodovino in Tito je le majhen delček našega časa. Tako kot je šla v pozabo zgodovina Rimljanov bo tudi to nekoč pozabljeno. Nam je ta čas blizu. Skupni posnetek udeležencev bo ostal, morda bodo naši vnuki nekoč pogledali fotografijo,zbledela slika jim bo povedala da so bili njihovi dedje na tem lepem koščku zemlje.

Sledilo je skupno kosilo in priprave na povratek. Večji del se je odpravil domov. Lotmerški Puhovci smo še ostali v Valbandonu.  Milan Belec,Frančka Belec,Franc Makoter,Marija Makoter,Janko Viher,Majda Viher,Janko Kaučič in Milan Balažič se zahvaljujemo organizatorjem. Ob naši dvajseti obletnici društva smo poskrbeli za malico med potjo na postanku v Vidikovcu. Pogled na morje,dobra malica in vesela družba ostaja za vedno v najlepšem spominu.

Galerija slik
Natisni

Prvi maj je že 16 let praznik ko se v Ljutomeru zberejo mnogi ljubitelji starodobnikov

Prvi maj je že 16 let praznik ko se v Ljutomeru zberejo mnogi ljubitelji starodobnikovLepo vreme je vsakoletni spremljevalec prireditve katera ima dva različna pomena. Skupina tekmovalcev iz 16 klubov je tokrat pokazala svoje spretnosti v tekmovalnem delu.Tekmovalci morajo opraviti vsaj šest preizkušenj katera prirejajo klubi včlanjeni v zvezo SVS. Na takšen način zbirajo točke tekmovalci in klubi iz katerih prihajajo. Ljutomer je za tekmovalce izziv saj je to prva tekma na kateri ugotavljajo vsak zase kako so pripravljeni na novo sezono. Zanimivo je pogledati kako tekmovalci opravijo z nalogami,zanimiva je vožnja na čas ko mora vsak prevoziti dva kroga na dirkališču pri Slavičevih in ta dva časa morata biti čim bolj enaka. Kar nekaj jih je bilo ki so prevozili stezo s povsem enakim časom,seveda si večina pomaga z elektronskimi štoparicami kar je seveda dovoljeno. Na tej preizkušnji se vidi kako stari mački premagajo tiste tekmovalce ki so na začetku svojih tekmovalnih poti. Tokrat je bila zmagovalna ekipa iz Stare Gore,bili so najštevilčnejši so pa tudi lanski skupni zmagovalci,drugo mesto so osvojili člani društva Adria Clasik  iz Kopra, tretja pa je bila ekipa Tornado iz Izlak. Seveda pa je tekmovalnost tudi povod za veliko nezadovolnih,vsak zase je prepričan da je najbolši. Ugotovitev večine udeležencev pa je da so tekmovanja izziv tudi za moralo posameznikov. Skupina katera pa je prišla v Ljutomer zaradi tega da preživi lep dan vidi veliko lepot Prlekije in doživi gostoljubnost domačinov.Tokrat so se vozili po poteh do Velike Nedelje kjer so spoznali posebnosti cerkve in gradu,po dolini miru na domačijo Gorjak. Vrhunska vina,postržjače in pogled so prevzeli vse udeležence. Bilo je veliko časa za prijetni klepet in druženje. Ob poteh pa je bilo veliko srečanj s pohodniki katerim so bila vozila zanimiva in so zbudila lepe spomine na mladost,ko je marsikateri vozil kakšnega podobnega.    Zaključek na hipodromu v Ljutomeru je bil trenutek ko so bili zbrani vsi udeleženci,polni prijetnih doživetij. Madžari,Hrvati,Avstrijci so  bili zelo navdušeni. Organizatorji člani društva JJPUCH iz Ljutomera smo dokazali da dolgoletne izkušnje zagotavljajo udeležencem tisto kar jih veseli.Zahvala organizatorjem in udeležencem praznika dela.

Galerija
Natisni

Otvoritvena vožnja

Otvoritvena vožnjaTokat smo se Puhovci podali na otvoritveno vožnjo.V nedeljo 22.aprila se nas je zbralo 34 pred društvenimi prostori,takoj zjutraj je bila za vse udeležence prva kavica. Tokrat je bilo večje število osebnih avtomobilov saj je bila vremenska napoved katera pride nad naše kraje polna deževnih kapljic. Prvi postenek je bil v Stročji vasi pri družini Trstenjak kjer smo bili pogoščeni z dobrotami iz njihove kmetije. V zahvalo za lep sprejem in pogostitev smo jim podarili priznaje. Nadaljavali smo proti Veliki Nedelji in se ustavili pred gradom. Manica nas je popeljala v cerkev kjer smo spoznali Križniški red in vse tisto kar je bilo pomebnega v tem kraju. Velika Nedelja je dobila ime po velikem pokolu kateri se je zgodil na nedeljo pred mnogimi leti,kraj pa je bil središče cerkvene oblasti in je vladal velikemu delu Prlekije.
Zbirke v gradu pa pričajo o naselitvi tega območja iz časa rimskega imperija o tem pričajo mnoge najdbe katere so zelo lepo razstavljene.Zgodovina katera je zaznamovala to okolje je bila do danes neznanka večini naših članov.
Nadaljevali smo preko reke Drave do vasi Šturmovec kjer ima družina Hrga lepo urejeno ribogojnico. Lastnik nam je postregel s svežimi postrvmi. Gotovi je ni boljše ribe kot so te ki so še pred nekaj minutami plavale v čisti vodi. Polona je poskrbela še za sladkosnedne in tiste kateri so se želeli preizkusiti v zabavnih igrah. Harmonika in lepa pesem je odmevala a napoved se je uresničila. Nebo so prekrili temni oblaki in prinesli obilo potrebnega dežja.
Pozno popoldan smo zavili proti domu,za nami je lep dan ki bo ostal v lepem spominu. Vsi smo bili mnenja da je Polona pripravila nepozabno nedeljo.

Galerija slik
Natisni

Kartanje 2012

Kartanje 2012Tudi tokrat smo se zbrali Puhovci v naših prostorih,vendar ni bil sestanek ali delovna akcija prišli smo da preizkusimo srečo in spretnost naših prstov še bolj pomebna pa je bistra in hitra misel.
Janko Kaučič je organizator Puhovega kartanja skupaj z Martino poskrbita za to da smo člani lepo postreženi in da je vzdušje pravo.
Sledilo je žrebanje parov,seveda so tudi tokrat favoriti videli sebe v naslednjem krogu. Imamo kar nekaj kartašev ki so res dobri in imajo dolgoletno tradicijo in veliko zmag,tudi na naših dosedanjih katranjih.
A sreča je tokrat izbirala druge kar po vrsti so se morali posloviti Niko,Jože,Franc,Tunč razočaranje je bilo vidno.
Finale sta si prikartala Janko Viher in Jože Gorjak presenetljiva favorita zagotovo pa sta si to zaslužila.
V finalni igri je imel boljšo karto in tudi nekaj več sreča Janko Viher. Postal je nov znagovalec kateri bo imel spominsko ploščico na prehodnem pokalu. Seveda še dve zamagi in pokla bo dobil v trajno last samo.....
Na koncu smo bili vsi zadovoljni,bil je lep večer preživet med prijatelji.
Ne samo druženja na raznih akcijah ali srečanjih tudi takšni dogodki so pomebni in pomagajo da se prijatelji srečajo in ostajajo prijatelji.

Galerija slik
Natisni

Tudi člani društva Johann Janez Puch smo bili na ekskurziji

Tudi člani društva Johann Janez Puch smo bili na ekskurzijiV zasneženem februarju smo bili člani Oldtimer društev včlanjenih v Zvezo SVS na podlagi upravnega odbora povabljeni na udeležbo na brezplačnem strokovnem izletatu.

Muzeja KRÖPFL v kraju Hartberg v Avstriji je nekaj nad 50 km oddaljen od mesta Gradca ob avtocesti v smeri Dunaja. Kar 83 udeležencev se je odzvalo vabilu in vsi so bilo prijetno presenečeni in zadovoljni.

V muzeju je zelo zanimiva zbirka vozil od leta 1886 pa do leta 1970. Zbranih je 230 različnih primerkov med njimi je veliko edinstvenih. Zbrani eksponati so lep dokaz ideje s katero je lastnik pred leti pričetega zbiranja postal eden večjih zbirateljev. Preprost izračun pa pove da je postal tudi bogat človek saj imajo nekatera vozila zelo visoke cene. Kot pa so nam zatrdili je vsako vozilo tudi na podaj vendar je cena takšna kot pač je. Urejen muzej pripoveduje o razvoju na področju avtomobilizma. Vsako izmed vozil je dokaz razvoja in dokaz sposobnosti inovatorjev ki so delovali v razvojnih oddelkih tokratnih tovarn. Ob skrbnem pregledovanju posameznih vozil pa človek ugotovi da so na različnih koncih sveta prišli razvojniki do podobnih zaključkov kar je vidno na razstavljenih vozilih. Veliko pa je tudi tehničnih rešitev katere so enkratne in še današnjega dne vzbujajo začudenje. Obiskovalec pride do zaključka da je prestavljal razvoj avtomobilizma velik izziv in v razvoju avtomobilske industrije se je pretakalo veliko bogastvo. Že nekoč pa so avtomobili kateri so bili namenjeni hitrostnim preizkušnjam prinesli novosti katere so se kasneje množično uporabile v proizvodnji serijskih vozil.

Opazovanje in primerjava različnih avtomobilov pa ravno tako potrdi da je razvoj temeljil tudi na varnosti potnikov in voznikov. Prvotna vozila so bila po večini odprta vozila katera so seveda bila bolj udobna ob lepem vremenu. Ker pa je avto postajal vedno bolj dostopen je s tem postala zahteva da je vozilo primerno vsakdanjemu vremenu. Na ta način je postala streha in zaprtje prostora nad kolesi in motornim delom vedno večja zahteva. S to zahtevo so tako postala vozila udobnejša in omogočala daljša potovanja. Razvoj pa je tako zahteval tudi upoštevanje še veliko več faktorjev kot pa na začetku poti.

Vozila katera se nahajajo v muzeju in nosijo novejše letnice so dokaz da je ostala osnova razvoja enaka prvotnim zasnovam,spremenile pa so se lastnosti glede na obliko in namen vozil. Določene tovarne ostajajo zveste začetnim zasnovam z dodajanjem modernega oblikovanja. Povsem nova vozila pa imajo veliko podobnih oblik,nekatere je težko ločiti. Modni dodatki pa so domena različnih tovarn.

Ostaja pa spoznanje da so vozila ki nosijo starejše letnice nekaj posebnega,lepega in zanimivega le to pa smo lahko našli ta dan v muzeju katerega smo obiskali.

Članom upravnega odbora SVS kateri so predlagali in organizirali strokovni izlet želimo udeleženci izreči zahvalo. Skupaj preživet dan je prinesel veliko drobnih doživetij. Preživeli smo dan kateri bo ostal v prijetnem spominu vsakemu udeležencu. Tokrat smo imeli čas tako za pogovor kot za razmišljanja o novih izzivih. Podobna srečanja so gotovo dobrodošla.

Eden od udeležencev je povedal da je to njegov brezplačni izlet po mnogih letih, tam od osnovne šole. Ugotovili pa smo da je to izlet katerega smo si zaslužili tako posamezniki kot vodstvo zveze. Vsakdo je na svojem področju prispeval k prepoznavnosti zveze kot tudi dobremu delu v društvih.

Galerija slik
« prva  « nazaj  21 22 23 [24] 25 26 27  naprej »  zadnja »

» Iz galerije


Rojstni dan Jože Gorjak

» Statistika

Obiskovalcev: 320396