DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  21 22 23 [24] 25 26  naprej »  zadnja »
Natisni

Tudi člani društva Johann Janez Puch smo bili na ekskurziji

Tudi člani društva Johann Janez Puch smo bili na ekskurzijiV zasneženem februarju smo bili člani Oldtimer društev včlanjenih v Zvezo SVS na podlagi upravnega odbora povabljeni na udeležbo na brezplačnem strokovnem izletatu.

Muzeja KRÖPFL v kraju Hartberg v Avstriji je nekaj nad 50 km oddaljen od mesta Gradca ob avtocesti v smeri Dunaja. Kar 83 udeležencev se je odzvalo vabilu in vsi so bilo prijetno presenečeni in zadovoljni.

V muzeju je zelo zanimiva zbirka vozil od leta 1886 pa do leta 1970. Zbranih je 230 različnih primerkov med njimi je veliko edinstvenih. Zbrani eksponati so lep dokaz ideje s katero je lastnik pred leti pričetega zbiranja postal eden večjih zbirateljev. Preprost izračun pa pove da je postal tudi bogat človek saj imajo nekatera vozila zelo visoke cene. Kot pa so nam zatrdili je vsako vozilo tudi na podaj vendar je cena takšna kot pač je. Urejen muzej pripoveduje o razvoju na področju avtomobilizma. Vsako izmed vozil je dokaz razvoja in dokaz sposobnosti inovatorjev ki so delovali v razvojnih oddelkih tokratnih tovarn. Ob skrbnem pregledovanju posameznih vozil pa človek ugotovi da so na različnih koncih sveta prišli razvojniki do podobnih zaključkov kar je vidno na razstavljenih vozilih. Veliko pa je tudi tehničnih rešitev katere so enkratne in še današnjega dne vzbujajo začudenje. Obiskovalec pride do zaključka da je prestavljal razvoj avtomobilizma velik izziv in v razvoju avtomobilske industrije se je pretakalo veliko bogastvo. Že nekoč pa so avtomobili kateri so bili namenjeni hitrostnim preizkušnjam prinesli novosti katere so se kasneje množično uporabile v proizvodnji serijskih vozil.

Opazovanje in primerjava različnih avtomobilov pa ravno tako potrdi da je razvoj temeljil tudi na varnosti potnikov in voznikov. Prvotna vozila so bila po večini odprta vozila katera so seveda bila bolj udobna ob lepem vremenu. Ker pa je avto postajal vedno bolj dostopen je s tem postala zahteva da je vozilo primerno vsakdanjemu vremenu. Na ta način je postala streha in zaprtje prostora nad kolesi in motornim delom vedno večja zahteva. S to zahtevo so tako postala vozila udobnejša in omogočala daljša potovanja. Razvoj pa je tako zahteval tudi upoštevanje še veliko več faktorjev kot pa na začetku poti.

Vozila katera se nahajajo v muzeju in nosijo novejše letnice so dokaz da je ostala osnova razvoja enaka prvotnim zasnovam,spremenile pa so se lastnosti glede na obliko in namen vozil. Določene tovarne ostajajo zveste začetnim zasnovam z dodajanjem modernega oblikovanja. Povsem nova vozila pa imajo veliko podobnih oblik,nekatere je težko ločiti. Modni dodatki pa so domena različnih tovarn.

Ostaja pa spoznanje da so vozila ki nosijo starejše letnice nekaj posebnega,lepega in zanimivega le to pa smo lahko našli ta dan v muzeju katerega smo obiskali.

Članom upravnega odbora SVS kateri so predlagali in organizirali strokovni izlet želimo udeleženci izreči zahvalo. Skupaj preživet dan je prinesel veliko drobnih doživetij. Preživeli smo dan kateri bo ostal v prijetnem spominu vsakemu udeležencu. Tokrat smo imeli čas tako za pogovor kot za razmišljanja o novih izzivih. Podobna srečanja so gotovo dobrodošla.

Eden od udeležencev je povedal da je to njegov brezplačni izlet po mnogih letih, tam od osnovne šole. Ugotovili pa smo da je to izlet katerega smo si zaslužili tako posamezniki kot vodstvo zveze. Vsakdo je na svojem področju prispeval k prepoznavnosti zveze kot tudi dobremu delu v društvih.

Galerija slik
Natisni

19. občni zbor

19. občni zbor4.februarja je društvo JJ PUCH Ljutomer pripravilo 19 občni zbor. Tokrat se se člani,sorodniki in gosti zbrali v Banovcih. Pregledano je bilo delo v letu 2011 in vsi so se strinjali da je bilo narejenega veliko.

v Letu 2012 pa je pred člani društva pomemben mejnik. Dvajset let delovanja je trenutek na katerega se je treba dobro pripraviti ne samo slavnostna prireditev katera bo meseca avgusta tudi vsi dogodki kateri so povezani z tem bodo uspeli ob pomoči vseh članov društva. Izdati zbornik v katerem bo zajeto dvajsetletno delo bo lažje saj ima društvo zelo kvalitetni pregled kateri je zbran v več knjigah. Med najpomembnejše naloge pa spada zbiranje gradiva o članih društva tako osebni podatki s fotografijami kot o vozilih katere imajo člani. To delo mora opraviti vsak posameznik in dostaviti željeno gradivo do konca meseca marca. Na občni zbor so prišli mnogi prijatelji iz sosednjih društev in iz Hrvaške.

Prišlo je do nekaj sprememb v upravi društva,tako je dosedanjega predsednika Mirana Preiniga zamenjal podpredsednik Milan Belec na mesto podpredsenika pa je bil imenovan Franc Makoter. Seveda je to začasno saj bodo na naslednjem občnem zboru volitve.

Prijetni družabni dogodek ob glasbi veselem rajanju in druženju s prijatelji.
Tokratni dogodek so pomagali uspešno izpeljati številni sponzorji katerim je bila izrečena zahvala.

Galerija slik
Natisni

19. mednarodno prleško srečanje

19. mednarodno prleško srečanjeDruštvo Janeza Puha iz Ljutomera je v nedeljo, 7.8.2011 organiziralo že 19. tradicionalno mednarodno prleško srečanje ljubiteljev starih vozil. Start srečanja je bil pred hotelom Jeruzalem v Ljutomeru. Pot nas je vodila do Odranec, kjer smo si ogledali zanimivo cerkev  Sv. trojice, za katero je načrte izdelal Plečnikov  asistent.  Na prireditvenem prostoru Občine Odranci so nam domačini skupaj z županom priredili prijazen sprejem , nas pogostili in obdarovali z domačimi dobrotami.  Na prireditvenem prostoru smo izvedli tudi tri družabne igre in podelili pokale in priznanja.  Za dodatno veselo razpoloženje je poskrbel zanimiv gost, ki je s svojimi čarovnijami, petjem, igranjem na orglice, risanjem itd. navdušil otroke in odrasle.  Zanimiva je bila vožnja s Tinekovim brodom.  Mnogi so se peljali prvič. Vsi udeleženci so uživali ob neokrnjeni naravi in prijaznosti voznika broda.
Srečanje smo zaključili v gostilni Marinka na Veščici.

Galerija slik
Natisni

14.PUCH SREČANJE IN 9.MEMORIAL.DR.LUDVIK BRATUŠA 9.7.2011

14.PUCH SREČANJE IN 9.MEMORIAL.DR.LUDVIK BRATUŠA 9.7.2011Prelep sončen dan nas je pričakal na jutranjem zbiranju na HIPODROMU v Ljutomeru,kjer smo po prijavah (95 udeležencev), vsak je dobil pokal in startno tablico in zajtrku pričeli priprave  na start.Pot nas je peljala skozi Žerovince v sv.Tomaž,kjer je bila Sv. maša v spomin dr.Ludvik Bratuša.Po maši nas je pozdravil župan SV.TOMAŽA g.CVETKO Mirko,sledila je pogostitev družine  Albina Bratuša(brata pokojnega Ludvika),tako kot na vseh srečanjih do sedaj.Duštvo kmečkih gospodinj je napeklo skoraj 30 pogač ,in turistično društvo je postreglo z pijačo.Podelili smo vsem,ki so nam pomagali v Tomažu še pokale in zahvale,naredili skupinsko sliko in nadaljevali vožnjo v PUCH-muzej v Sakušak.Ogled muzeja in oddih v senci brajd sta v vročem dnevu prišla še kako prav.Sledila je vožnja do BIOTERM-Mala Nedelja,kjer je bilo odlično in obilno kosilo.Zahvala  dir. BIOTERM g.Blagovič Miranu za ,da smo se lahko zapeljali v kopališče z vsemi starodobniki in jih postavili na ogled kopalcem  sredi kopališča,kjer smo zaključili druženje.

Miran Preinig

Galerija slik
Natisni

Rusi zavzeli Srbijo

Rusi zavzeli SrbijoČlani društva JJ PUCH iz Ljutomera so bili na tridnevnem srečanju motoristov kluba "ERE" iz Užic v Srbiji
Mesti Ljutomer in Užice sta pobrateni,pobratenje  traja od sredine 60 tih let prejšnjega stoletja. Na srečanju v Ljutomeru je bil leta 2010 župan Užic, takrat smo mu obljubili da bomo prišli na njihovo srečanje. Mesto Užic( Titovo Užice) kot se je imenovalo do leta 1995 je pomembno središče,z bogato zgodovino in prepreženo z burnimi dogodki v drugi svetovni vojni.
 
Za prevoz je poskrbel Franc Makoter katerega je spremljala Minka Makoter z motorjem IŽ,Miro Zmazek z motorjem URAL, Milan in Frančka Belec z DNEPROM. Jože in Ljubica Klobasa sta se peljala z motorjem Kavasaki in Darko Nedeljko in Danica Vnuk z BMW. Vozniki in sopotniki smo doživeli nepozaben sprejem v Užicah. Tri dni smo imeli priložnost spoznati tudi del njihove kulture. Le stežka se lahko primerjamo z njihovo gostoljubnostjo.Na ulicah so nas ustavljali domačini,vabili v svoje domove in nam pripovedovali zgodbe iz časov ko so bili obiski in srečanja pogostejši. "Dali vaš Miro Steržaj još uvjek tako ljepo pljeva?" Nas je vprašalo kar nekaj  domačinov. Starejša generacija je doživela ta nepozabna srečanja in ti ne bodo pozabili lepih doživetij v našem Ljutomeru. Mladi so nas spraševali kakšno je življenje pri nas,ob tem pa se čudili našemu znanju jezika.Srbsko Hvaški jezik je bil nekoč obvezni predmet,vojaki pa smo se ga še bolj naučili med tovariši vojaki.Večina nas je služila vojni rok daleč od doma mestih Srbije,Bosne,Črne Gore in Makedomije.
Mladi kateri pa sedaj hodijo v šole pa se bodo pogovarjali Angleško ali Nemško, ne pa v jeziku katerega nas je razumela večina starejše generacije.
Obiskali smo tudi gasilsko brigado mesta Užice nekaj njihovih članov je bila pred tednom v Ljutomeru na obletnici gasilskega društva. Bilo je pravo presenečenje in zelo težko smo odšli od njih.
 Sprejel nas je domačin kateri ima v svojih skladiščih veliko različnega vojaškega materijala. Pri njem se najde vse od tanka,avijona do motorja.Imeli smo priložnost sedeti na motorju MOTO GUCI -Falcone 500 na njegovem števcu je samo 67 prevoženih kilometrov in je leto proizvodnje 1972. Povedal nam je da je prodal več tisoč različnih vozil saj je po razpadu Juge JLA dala koncesijo desetim prodajalcem ki tržijo peto najmočnejšo vojaško silo.
Ljudje slovijo po gostoljubnosti,tudi njim je recesija in razpad države prinesel več slabega kod dobrega. Ostajajo zvesti svojim običajem zato je skoraj nemogoče oditi in se posloviti.
Ko smo se vračali smo se srečali še z oldtimerji Srbije v mestu Valjevo. Prvič videli kar nekaj posebnih vozil s katerimi so potovali proti morju.
Naslednje leto bo naše društvo pričelo s pripravami na 2o obletnico delovanja morda je iziv da se v mesto Užice med dobre prijatelje odpravimo z vlakom(kot nekoč). Tokrat smo spoznali ljudi kateri bi nam z veseljem pomagali in nas sprejeli.
 
Milan Belec

Galerija slik
« prva  « nazaj  21 22 23 [24] 25 26  naprej »  zadnja »

» Iz galerije


Potovanje od Zaboka do Novalje

» Statistika

Obiskovalcev: 293174